Najvzácnejší a najcennejší zostáva jej destilát, oskorušovica a dôvodov je niekoľko. Odhadom je na slovenskom území iba niekoľko stovák až tisíc dospelých, pôvodných stromov, ktoré neprešli šlachtením a my sa staráme o 9 z nich, pričom každy má 150-200 rokov. Podľa tradície, semiačko oskoruše musí najskôr prejst tráviacim traktom cicavca alebo vtáka, aby sa po tom spolu s jeho výkalmi dokázalo ujať.
Zber plodov oskoruše, ktorý býva pomerne náročný, keďže sa zberajú len plody v najvyššom štádiu zrelosti a to zo zeme, kde po krátkom čase od padnutia zhniličkujú, sa začína v septembri a trvá skoro dva mesiace.
Po zbere sú plody odležané na tenkých podložkách a dozrievajú na čerstvom vzduchu pod holým nebom. Finálne sa do kvasu pridávajú len nepoškodené, plne dozreté plody, očistené o listy a prípadné nečistoty.