Tento vzácny (kvôli nízkej výťažnosti) ovocný destilát, je vlastný ako oblasti strednej Európy, tak aj ďalších krajín ako Francúzsko, Nemecko a Taliansko.
Pri malinách je výťažnost v závislosti od cukornatosti a obsahu vody niekde okolo 1-2 litrov v nezriedenom stave zo sto litrového malinového kvasu.
Jedná sa tým pádom o výrazne aromatický a chuťovo silný destilát, vhodný ako aperitív ku ľahším pokrmom a rybám. Podávať sa má správne pri teplote 16-18 stupňov, aby vynikli všetky jeho organoleptické vlastnosti. Výroba malinovice začína ručným zberom lesných malín v oblasti prieniku národných parkov Slovenský Raj a Slovenský Kras, odkiaľ maliny putujú do pálenice, kde sa v plnej zrelosti a čerstvé zakvášajú do sudov.
Kvasenie prebieha 4-6 týždňov v hermeticky uzavretých nádobách bez prístupu vzduchu a následne je kvas destilovaný v 4-stupňovej medenek kolóne.
Spravidla býva odležaný po dobu minimálne 12 mesiacov (pri väčšine ročníkov to býva aj viac) predtým, než je plnený do fliaš.