![BVD Dulovica destilát](https://www.bvd.sk/wp-content/uploads/2021/01/header-dulovica-desktop.png)
![BVD Dulovica destilát](https://www.bvd.sk/wp-content/uploads/2021/01/header-dulovica-mobile.png)
ČISTÝ DESTILÁT
Citlivo destilujeme vzácne odrody starostlivo, ručne zbieraných a triedených plodov
PRÍRODNÝ PRODUKT
S hrdosťou prehlasujeme, že nepoužívame žiadne umelé arómy ani dochucovadlá
REMESELNÁ VÝROBA
Predstavuje najvyššiu možnú kvalitu výroby v ručne spracovaných limitovaných sériách
Unikátne stopercentné ovocné destiláty značky BVD patria do kolekcie tekutého dedičstva z Vtáčieho Údolia a sú vysoko oceňované na mnohých tuzemských aj zahraničných súťažiach.
Dulovica je vďaka nízkej výťažnosti a vzácnosti plodov jedným s najvzácnejších vyrábaných na Slovensku. S výťažnosťou len 1-2 litre destilátu zo 100 litrov dulového kvasu je krásne silne aromatická.
Pri párovaní s jedlom, sa hodí predovšetkým ku dezertom, vďaka svojej sladkastej chuti.
Zber plodov prebieha v prevažne v septembri, kedy sú v plnej zrelosti a majú najvyššiu cukornatosť. Kvasenie dulového kvasu prebieha po dobu 4-6 týždňov v hermeticky uzavretých sudoch bez prístupu vzduchu a následnej je kvas destilovaný v medenej 4-stupňovej kolóne. Spravidla býva destilát odležaný minimálne po dobu 12 mesiacov (pri väčšine ročníkov to býva aj viac) predtým, než je plnený do fliaš.
![BVD Dulovica destilát](https://www.bvd.sk/wp-content/uploads/2021/01/300_7835-1024x680.jpg)
![BVD Dulovica destilát](https://www.bvd.sk/wp-content/uploads/2021/01/300_7835-1024x680.jpg)
Plodmi, ktoré sú za surova nejedlé, no nachádzajú široké uplatnenie ako v ľudovom liečiteľstve, tak v tradičných pokrmoch a využitie v každodennom živote, sa môže pýšiť práve dula obyčajná.
V hovorovej slovenčine a rôznych nárečiach sa môžete stretnúť aj s výrazmi gdula, guňa alebo bižalma.
Aj keď pochádza z juhozápadnej Ázie, historicky sa v Európe vyskytuje už tisícročia a je možné, že ju ľudia začali pestovať ešte skôr, než klasické jablko a hrušky, ktoré dula pripomína tvarom, keďže je ich príbuzná. Pravdepodobne najznámejším historickým vyobrazením plodu duly je v spojitosti s bohyňou Afroditou, bohyňou lásky a krásy v starovekom Grécku.
V tomto období bola práve dula považovaná za silné afrodiziakum a symbol plodnosti, preto bola často využívaná aj ako dar pri rôznych rituáloch.
Jej latinské meno – kydónske jablko, je odvodene od starovekého krétskeho prístavu Kydónia. Taktiež je predpoklad, že neskorší slovanský výraz pre pôrodnú babu (dula), je odvodený práve od tohto ovocia.
![BVD slovenské destiláty](https://www.bvd.sk/wp-content/uploads/2021/01/300_2818-1-1024x680.jpg)
![BVD slovenské destiláty](https://www.bvd.sk/wp-content/uploads/2021/01/300_2818-1-1024x680.jpg)
Aj keď sa dula posledné desaťročia pomaličky vytrácala zo slovenských sadov a záhrad, znova si nachádza svoje miesto, jednak v gastronómii, kozmetike a všeobecnom využití.
Top reštaurácie, vedia pripraviť z tohto ovocia rôzne druhy marmelád alebo napr. dulový syr, keďže je dula za surového stavu prakticky nejedlá a jej trpkosť stiahne ústa každému, kto sa na ňu odváži.
Má taktež veľmi vysoký obsah vitamínu C. Cmúľaním semiačok z nej sa pripisujú liečivé účinky pri pobolievaní hrdla. Starí rodičia zvykli dávať niekoľko plodov do šatníka s oblečením, keďže dula obsahuje éterické oleje, ktoré tento hmyz neznáša.