Marhuľa je teplomilný strom pôvodom z oblasti Číny. Na územie Slovenska sa dostala cez Arménsko vďaka Arabom, ktorí jú ako prví začali kultivovať v oblasti dnešného južného Španielska, Francúzska a Talianska. Vďaka svojemu arménskeho pôvodu si vyslúžila aj latinský názov „prunus armenica“. Kvitne v priebehu marca a apríla a plody sa zbierajú od mája do augusta, pričom v našich zemepisných šírkach je to spravidla o pár týždňov skôr než v južnejších oblastiach.
Zbierajú sa v plnej zrelosti a opatrne, keďže sú nachylné na poškodenie, ideálne ich treba preberať po kúsku.
Kôstky z marhulí sú horkosladkej chuti, často prirovnávané k mandliam a obsahujú amygdalín, resp. vitamín B17, ktorý je kontroverzný vďaka svojim prospešným/škodlivým vlastnostiam.
Hlavnými benefitmi konzumácie plodov sú ich účinky pôsobiace proti procesu starnutia, regenerujú a tvoria nové bunky, udzujú dobrý stav pokožky a zraku.
Taktiež pozitívne vplývajú na zdravie slizníc a pôsobia protizápalovo, sú zdrojom železa a podporujú tvorbu červených krviniek.